Sarıyayla

İlçe merkezine uzaklığı 12 km’dir. Yolları stabilize, köy içi yolları parke taşla kaplıdır. İçme suyu şebekesi mevcuttur. 1 derslikli 2 okulu mevcut olan köyde öğrenci sayısının azlığı nedeniyle taşımalı eğitim hizmetinden faydalanılmaktadır. Köyün sağlık evi ve camisi vardır.

Köyün temel geçim kaynağı fındıktır. Ayrıca büyükbaş hayvancılık da geçim kaynakları arasındadır.

Köye adını veren Sarıyayla Şelalesi, ilçemizin önemli turistik merkezlerinden biri konumundadır.

Sarıyayla, 1870’li yıllarda 93 Harbi sebebiyle Ordu’dan gelen göçmenler tarafından kurulmuştur. Köye ilk gelen kişinin Sarı Ahmet isimli bir şahıs olduğu ve bu sebeple köyün eski adının Sarı Ahmetler Köyü olduğu bilinmektedir. Köy halkı giyim kuşam, konuşma tarzı ve yemek kültürleri dolayısıyla Karadeniz geleneklerini yansıtmaktadır.

Sarıyayla Köyü, iki sıradağ arasındaki uzunca bir vadinin iki yamacına kurulmuştur. Bu açıdan mahalleler arasındaki mesafe fazladır. Bu bölgedeki dağlar denize dik olup gündüz güneşlenme süresi kısadır. Sarıyayla’nın deniz seviyesinden yüksekliği 500 m civarında olup, bölgede yer yer 900 m’yi bulan tepeler de bulunmaktadır. Yağışa çok açık bir iklime sahip olan köy, kışın şehir merkezine vurmayan kar yağışlarına da maruz kalmakta ve köydeki kar kalınlığı zaman zaman 2 m’yi aşmaktadır.